Hoover Dam Tours

Hoover Dam

De Hoover Dam is het fenomenale monument dat met haar 3,33 miljoen m3 aan beton getuigt van het bijzondere kunnen van de mensheid. Met een hoogte van ruim 220 meter is het de op één na grootste dam van de Verenigde Staten. Gebouwd in minder dan 5 jaar tijdens de Grote Depressie met absolute mankracht onder bijzonder ongunstige omstandigheden. Gelegen in de majestueuze Colorado River op de grens van Nevada en Arizona – op nog geen 50 km afstand van Las Vegas. Niet alleen staat de Hoover Dam bekend als een knap staaltje bouwkunde, de betonnen boogdam is daarnaast een pronkstuk van Art Deco. Kortom: je moet de Hoover Dam een keer gezien hebben. Dan nog niet eens te spreken over het achter de dam gelegen Lake Mead. Of de Mike O’Callaghan-Pat Tillman Memorial Bridge, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Hoover Dam.

Hoover Dam Bezoeken?

Zoals gezegd, absoluut de moeite waard om een bezoek naar de Hoover Dam toe te voegen aan je trip naar Las Vegas. Er zijn diverse mogelijkheden om deze indrukwekkende dam te bezichtigen. De afstand van Las Vegas naar Hoover Dam bedraagt slechts 48 kilometer, dus je bent niet langer dan 30-40 minuten onderweg. De Hoover Dam bezoeken met eigen vervoer is erg eenvoudig, de dam is goed te bereiken en er is voldoende parkeergelegenheid. Daarnaast worden er vele bus tours vanuit Las Vegas georganiseerd. Onderaan de pagina vind je een overzicht van alle tours waarvan Hoover Dam een deel uitmaakt.

Als je liever op eigen initiatief naar de Hoover Dam wil, dan kun je hier online tickets boeken om de dam van binnen te bekijken. Tickets zijn ook bij de dam zelf verkrijgbaar.

Film over Hoover Dam

Het temmen van de Colorado Rivier

Miljoenen jaren stroomde de Colorado Rivier ononderbroken van de Rocky Mountains naar de Golf van Californië. Met haar verwoestende kracht heeft de Colorado over de tijd heen een bijzonder indrukwekkend landschap achtergelaten met de kenmerkende kolossale kloven zoals de Grand Canyon en de Black Canyon. Het smeltende sneeuw vanuit de Rocky Mountains zorgde voor enorme instroom in de Colorado met overstromingen tot gevolg. Elke lente opnieuw.

Toen nederzettingen zich begonnen te vestigen in de lager gelegen gebieden leidde dit natuurgeweld tot overlast en veel schade. Vooral de boerderijen die hier gevestigd waren hadden hier veel onder te leiden. Majestueus als ze was – en nog steeds is – de onstuimige rivier moest getemd worden.

Daarom opperde Herbert Hoover in 1921 de bouw van wat toen Boulder Dam zou gaan heten (als het gelijknamige deel van de Canyon: Boulder Canyon). Echter, door de betrokkenheid en inzet van de toenmalige Minister van Economische Zaken heeft de dam de naam Hoover Dam gekregen. Tevens bevindt de uiteindelijke locatie zich ter hoogte van de Black Canyon. Naast dat de dam de periodieke overstromingen onder bedwang zou gaan houden, zou het water opgeslagen kunnen worden voor irrigatie- en gebruiksdoeleinden. Een zelfvoorzienende dam die met vanuit water opgewekte elektriciteit inkomen zou kunnen realiseren.

In 1922 werd het Colorado River Compact getekend door de zeven betrokken Staten: Colorado, Nieuw-Mexico, Utah, Wyoming, Nevada, Arizona en Californië. De eerste vier behoorden door het compact tot de Upper Division en de laatste drie tot de Lower Division. Het Colorado River Compact verdeeld de rechten van het Colorado water over de divisies. Elke drup in de rivier heeft dus in feite een ‘eigenaar’. Dit baande de weg vrij voor federale waterprojecten. Projecten zoals het Hoover Dam project, welke in 1930 van start ging. Het project werd aangenomen door Six Companies Incorporated, onder leiding van Frank Crowe.

Economische bloei

In 1931 – inmiddels had Hoover zich opgewerkt tot 31ste president van de Verenigde Staten – startte de bouwwerkzaamheden van de reusachtige stuwdam. Duizenden mannelijke werkers (± 21.000) kwamen met hun families naar de Black Canyon om de Colorado te temmen. Tijdens de Grote Depressie waren de omstandigheden bijzonder ellendig om in te werken. Onuitstaanbare hitte en een groot gebrek aan hygiëne leidde uiteindelijk tot de dood van 96 mensen. Dit leidde tot zoveel protest dat het stadje Boulder City versneld werd gebouwd.

Voor Las Vegas kwam het Hoover Dam Project overigens als geroepen. Het gaf een boost aan de economie die het zo hard nodig had in die tijd. In hun vrije tijd had men behoefte aan entertainment, trok naar de nabij gelegen gokhoofdstad om hun zuur verdiende geld daar te spenderen. Daarnaast trok de dam toeristen aan en bloeide ook het toerisme in Las Vegas op.

Een vijfjarig project

Twee jaar eerder dan verwacht voltooide de bouw van Hoover Dam in 1936. Bijzonder aan het project was dat het beton in verticale kolommen werd gestort. Dit ten behoeve van het drogen van het materiaal. De Hoover Dam bevat 215 van die blokken welke vervolgens met een speciale techniek tot een monolithisch geheel werd gemaakt. Al met al goed voor zo’n 3,25 miljoen kubieke yards (= ongeveer 2.5 miljoen liter) aan beton. Dat is genoeg beton om een tweebaans weg van Seatlle, Washington naar Miami, Florida te leggen. Of een trottoir van ruim een meter breed de hele wereld rond (!). Daarnaast zijn voor de bouw bij benadering 5 miljoen vatten cement gebruikt en 8,5 miljoen aan dynamiet om het fundament in de Canyon-muren beschikbaar te maken.

Een ingrijpend en intensief, maar ook succesvol project. Sinds de voltooiing heeft de Hoover Dam al vele voordelen opgeleverd. Met 3.0 miljoen pk wekt de dam vandaag de dag jaarlijks 4 miljard kWh op. Genoeg om 1.3 miljard mensen in de staten Nevada (25%), Arizona (19%) en Californië (56%) te voorzien van energie. Daarnaast biedt de Hoover Dam water voorziening aan maar liefst 22 miljoen mensen in deze staten.

Kenmerken van Hoover Dam

  • Hoogte: 726.4 voet (221,4 meter)
  • Damdikte: Bovenaan is de dam ongeveer 15 meter breed, maar onderaan is dit rond de 200 meter
  • Gewicht: 6.6 miljoen ton
  • Maximum waterdruk: 45.000 pounds per square foot (ongeveer 20,5 duizend kilo per 0,09 m2)
  • Kosten: 49 miljoen dollar (tegenwoordig $676 miljoen)
  • Verkeer: Per dag passeren zo’n 13.000 a 16.000 mensen de dam
  • Locatie: op de grens van Arizona en Nevada, vlakbij Boulder City, 48 km ten zuidoosten van Las Vegas

Staan in twee tijdzones tegelijk

De Hoover Dam is exact gevestigd op de grens van Arizona en Nevada. Op het midden van de dam sta je dus in twee staten tegelijk. Ook sta je in twee tijdzones tegelijk: in Nevada geldt het Pacific Standard Time (PST) en in Arizona Mountain Standard Time (MST). Een uur tijdsverschil. Hoe vet is dat?

 

Locatie Hoover Dam

Hoover Dam – twee tijdzones tegelijk


 

Lake Mead

Een bijproduct van de Hoover Dam is Lake Mead: een stuwmeer achter de dam van 640 die zich sterkt tot 177 kilometer achter de dam. Een maximale diepte van 149 meter zorgt dat het volume van dit enorme meer optelt tot 35,2 km³. Met een kustlijn van in totaal 885 km is het daarmee het grootste kunstmatige meer en reservoir in de Verenigde Staten (en de 16e grootste van de wereld). Het meer is vernoemd naar Elwood Mead, hoofd van U.S. Bureau of Reclamation toen Hoover Dam werd gebouwd. Hij hield toezicht tijdens het project.

Het meer is gelokaliseerd op een punt waar drie woestijn-ecosystemen te samen komen: the Mojave, Great Basin en the Sonoran deserts. Het omliggende gebied bevat daarom zeer variërende flora en fauna, waarvan sommige alleen daar te vinden zijn. Ook vind je daar indrukwekkend lava-heuvels, die wel 6 miljoen jaar oud zijn. Door het ontstaan van het meer na de bouw van de dam moesten verschillende omliggende dorpen geëvacueerd worden. Afhankelijk van de waterstand zijn ruïnes van deze plaatsen zichtbaar.

De National Park Service heeft in 1964 het Lake Mead National Recreation Area geopend. Het recreatie gebied trekt jaarlijks zo’n 7-8 miljoen bezoekers per jaar die hier komen voor watersport of om te vissen, zwemmen, varen, hiken of kamperen.

Mike O’Callaghan-Pat Tillman Memorial Bridge

De een-na hoogste brug van de Verenigde Staten en de hoogste betonnen boogbrug van de wereld. De brug bevindt zich op een hoogte van ruim 270 boven de Colorado River. Het uitzicht vanaf Mike O’Callaghan-Pat Tillman Memorial Bridge op de dam is erg indrukwekkend.

De Hoover Dam ligt op de US 93 Route. Al gauw bleek dat de verkeersstromen van deze route zo extreem zouden worden dat de tweebaansweg over de Hoover Dam het op een gegeven moment niet aan zou kunnen. Er werd besloten het Hoover Dam Bypass Project te starten. Het project zou het verkeer van U.S. Route 93 moeten omleiden vanaf de bovenkant van de Hoover Dam. De bouw van een boogbrug die de Colorado Rivier overspant tussen de staten van Arizona en Nevada was hier een belangrijk onderdeel van: de Mike O’Callaghan-Pat Tillman Memorial Bridge. Vernoemd naar Mike O’Callaghan (gouverneur van Nevada van 1971 tot 1979) en Pat Tillman (een American football-speler die zijn leven gaf in het Amerikaans leger).

Geopend in 2010 voert de brug de U.S. Route 93 nu verder over de Colorado Rivier. Passagiers vermijden hiermee gevaarlijke haarspeldbochten. De route is hierdoor een stuk sneller, maar ook veiliger geworden. Naast de vierbaanse rijdek bevindt zich een voetpad die zich perfect leent voor een wandeling. Met wel een erg indrukwekkend uitzicht op de dam.

Hoover Dam Tours:

Copyright © 2017 Las Vegas Tickets